Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Suflet z pulpecikami"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3084
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 224
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3084
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 224
Składniki
Mielone mięso mieszamy z posiekaną drobno cebulą i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i zagęszczamy bułką tartą. Formujemy kulki i powoli obsmażamy je na rozgrzanym oleju na patelni.
Płuczemy ryż i odsączamy. Wsypujemy do bulionu, przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu, by był al dente.
Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę. Rozrzedzamy ją bulionem i śmietaną. Gotujemy przez 10 minut. Rozpuszczamy ser topiony w beszamelu. Doprawiamy sos i mieszamy go z ryżem, groszkiem kukurydzą oraz pokrojonymi pomidorkami.
Mieszankę ryżową doprawiamy solą i pieprzem i rozkładamy na dnie wysmarowanej tłuszczem brytfanny. Wciskamy pulpeciki i posypujemy je tartym serem. Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 25 minut. Posypujemy pietruszką.
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji około 4,90 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 1002 kcal Białko 8 g/ Tłuszcz 35 g/Węglowodany 51 gŹródło: Rewia