Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sufleciki ze szpinakiem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 92
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 50
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 250
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5403
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 92
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 50
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 250
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5403
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie. Szpinak przełóż na sitko i pozostaw w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie i dobrze ocieknie.
Mleko zagotuj. Miękkie ziemniaki odcedź. Od razu przeciśnij przez praskę albo zmiel. Wymieszaj z masłem. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Do piure cienkim strumyczkiem dolewaj gorące mleko, energicznie mieszając. Mieszanie przerwij w chwili, gdy piure będzie gładkie.
Cebulkę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj szpinak i duś, aż wyparuje cały płyn. Formę na muffinki posmaruj tłuszczem. Wgłębienia napełnij masą ziemniaczaną.
Na wierzchu każdej babeczki połóż porcję szpinaku. Wciśnij ją do środka. Posyp serem. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 st.
Przed podaniem babeczki możesz przewiązać źdźbłami szczypiorku.Źródło: Tina