Strogonow

Strogonow
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
drogie
avatar Autor: zjkrol
Bardzo smaczne danie na przystawkę lub jako samodzielne danie obiadowe .Sprawdza się na imprezach jako ciepła kolacja.

Składniki

  • mięso wołowe lub szynka wieprzowa 1 kg
  • pieczarki 1/2 kg
  • Cebula biała 3 sztuki
  • Papryka czerwona,zielona żółta po 1 sztuce
  • Ogórki kiszone 4 sztuki(średnie)
  • Natka pietruszki 1/2 pęczka
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Sól,pieprz,przyprawa do steku(wg uznania)
  • Śmietana 22% 200g
  • Koncentrat pomidorowy 1 mały słoiczek
  • Musztarda 1-2 łyzki
  • Bulion 1/2 l
  • Mąka 3 łyżki (do oprószenia mięsa)

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w większą kostkę posypujemy przyprawą do steku i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

  2. Pieczarki kroimy w plasterki , cebulę w półkrążki , paprykę w paseczki a cebulę w drobną kostkę.

  3. Mięso obsypujemy mąką i podsmażamy na maśle klarowanym . Przekladamy do garnka i dusimy do miękkości.

  4. Następnie podsmażamy cebulę pieczarki paprykę dodajemy do mięsa i dalej dusimy , podlewając bulionem.

  5. Gotujemy do miękkości warzyw . Na końcu doprawiamy solą i pieprzem , dodajemy śmietanę i natkę

  6. Podajemy z pieczywem.

  7. Smacznego!

Składniki
  • mięso wołowe lub szynka wieprzowa 1 kg
  • pieczarki 1/2 kg
  • Cebula biała 3 sztuki
  • Papryka czerwona,zielona żółta po 1 sztuce
  • Ogórki kiszone 4 sztuki(średnie)
  • Natka pietruszki 1/2 pęczka
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Sól,pieprz,przyprawa do steku(wg uznania)
  • Śmietana 22% 200g
  • Koncentrat pomidorowy 1 mały słoiczek
  • Musztarda 1-2 łyzki
  • Bulion 1/2 l
  • Mąka 3 łyżki (do oprószenia mięsa)
Składniki