Steki z piersi indyka w stylu Caprese.

Steki z piersi indyka w stylu Caprese.
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
Pyszne i proste do zrobienia danie obiadowe, które nie wymaga dużej ilości czasu. Nieskomplikowane danie idealne na „leniwe dni”, ja bardzo często przygotowuje je w lecie, kiedy upały zniechęcają do długich posiadowek w kuchni. Łatwe i smaczne, bardzo polecam.

Składniki

  • 6 STEKÓW Z PIERSI INDYKA
  • 5 ŚREDNICH POMIDORÓW
  • 250 G SERA MOZZARELLA
  • KILKA GAŁĄZEK TYMIANKU
  • KILKA GAŁĄZEK ZIELONEJ PIETRUSZKI
  • 2 – 3 ŁYŻKI PESTO Z BAZYLII
  • SOL I PIEPRZ DO SMAKU
  • OLEJ DO SMAŻENIA

Przygotowanie

  1. STEKI LEKKO ROZBIĆ TŁUCZKIEM DO MIĘSA I PRZYPRAWIĆ SOLA I PIEPRZEM DO SMAKU.

    NA GORĄCEJ PATELNI ROZGRZAĆ 1 -2 ŁYŻKI OLEJU I ZRUMIENIĆ NA NIM STEKI. STEKI SMAŻYĆ OKOŁO 2 – 3 MINUTY Z KAŻDEJ STRONY.

  2. USMAŻONE STEKI PRZEŁOŻYĆ DO ŻAROODPORNEGO NACZYNIA I POSMAROWAĆ Z WIERZCHU PESTO. KOTLETY UŁOŻYĆ W NACZYNIU „NA ZAKŁADKĘ”

    POMIDORY ORAZ SER POKROIĆ W PLASTRY I UŁOŻYĆ JE, ZAMIENNIE NA WIERZCHU STEKÓW Z INDYKA.

  3. CALOSC POSYPAĆ POSIEKANYM TYMIANKIEM I PIETRUSZKĄ I EWENTUALNIE DODATKOWO DOPRAWIĆ PIEPRZEM I SOLĄ.

    TAK PRZYGOTOWANA POTRAWĘ, WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO TEMPERATURY 180 ST. C. I PIEC 20 -30 MINUT.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 20 kwietnia
Pychotka, caprese z dodatkiem indyka jest miodzio :)
PaniMkuchniasmakowita 22 kwietnia
Dziekuje :)
Składniki
  • 6 STEKÓW Z PIERSI INDYKA
  • 5 ŚREDNICH POMIDORÓW
  • 250 G SERA MOZZARELLA
  • KILKA GAŁĄZEK TYMIANKU
  • KILKA GAŁĄZEK ZIELONEJ PIETRUSZKI
  • 2 – 3 ŁYŻKI PESTO Z BAZYLII
  • SOL I PIEPRZ DO SMAKU
  • OLEJ DO SMAŻENIA
Składniki