Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Steki z duszonymi jabłkami"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 11
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 11
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut
Calvados wymieszać z miodem, solą i pieprzem. Mięso posmarować marynatą. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Jabłka umyć, pokroić na cząstki. Wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, pokroić na cząstki.
Plasterki boczku pokroić na połówki, wysmażyć je na mocno rozgrzanej patelni. Zdjąć z patelni, a na tłuszcz ze smażenia boczku włożyć jabłka i cebulę. Dolać sok jabłkowy. Dusić 5 minut.
Plasterki polędwicy osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać smalec. Włożyć zamarynowane steki z polędwicy. Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni. Trzymać w cieple, aby nie wystygły.
Tłuszcz ze smażenia mięsa wymieszać ze śmietaną i resztą marynaty. Do sosu włożyć jabłka, cebulę i wysmażony boczek. Dodać steki. Oprószyć pieprzem. Danie serwować z makaronem.Źródło: Życie na gorąco