Steki z boczniakami i porami

Steki z boczniakami i porami
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Wołowina nie jest łatwym mięsem. Ale przestrzegając kilku zasad można ją dobrze przyrządzić. Ja skorzystałem z porad Ani Starmach.

Składniki

  • 600 g porów
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 700 g boczniaków
  • 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 kg polędwicy
  • 1 łyżka listków tymianku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie


  1. Pory oczyściłem, ciemnozielone części odkroiłem, resztę pokroiłem skośnie w grube plastry. Boczniaki, te większe, podzieliłem na połówki. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy. Wrzuciłem przygotowane składniki. Smażyłem, aż się lekko zrumieniły.
    Wlałem wino, wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem 2 minuty. Przykryłem patelnię i dusiłem na małym ogniu jeszcze 5 minut. Zdjąłem pokrywkę. Gotowałem kolejne 5 minut na dużym ogniu, aż część płynu odparowała. Odstawiłem.
    Polędwicę podzieliłem na 4 grubsze steki. Osuszyłem. Posoliłem stronę, którą pierwszą smażyłem. Rozgrzałem patelnię. Dodałem tłuszcz. Steki smażyłem do uzyskania pożądanej wersji. Za pomocą szczypiec odwróciłem soląc je przed odwróceniem. Smażyłem 3-4 minuty. Zdjąłem z patelni, pozostawiłem 5 minut. Przed podaniem popieprzyłem. Podałem z duszonymi porami i boczniakami.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 02 września 2019
Ania Starmach cienko robi wołowinę.... Ale Ty Gregor mam nadzieję,że lepiej !
Obserwator 02 września 2019
Kolejny nick ? Żenada
Składniki
  • 600 g porów
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 700 g boczniaków
  • 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 kg polędwicy
  • 1 łyżka listków tymianku
  • sól
  • pieprz
Składniki