Steki wołowe z grilla:

Steki wołowe z grilla:
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Szybkie do wykonania, smaczne i chętnie konsumowane danie.

Składniki

  • około 1 kg młodej wołowiny bez kości
  • kilka łyżek oleju
  • 120 g masła
  • 2-3 ząbki czosnku lub 2 gałązki rozmarynu
  • młotkowany czarny pieprz i sól

Przygotowanie

  1. Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem .
    Pokroić na 2,5 cm plastry.
    Natrzeć olejem i oprószyć pieprzem.
    Nie wkładać do lodówki.
    Steki przed pieczeniem powinny stać około 2 godzin w temperaturze pokojowej.

  2. Układać na dobrze rozgrzanym grillu i smażyć przez 3-4 minuty.
    Przełożyć na talerz i pozwolić im "odpocząć"- przynajmniej tyle minut, ile się smażyły.
    Dopiero teraz je posolić.
    Na każdym rozsmarować masło zmiksowane z czosnkiem lub świeżym rozmarynem.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 25 lipca 2018
Super ….:)
babcitereskiciasta 25 lipca 2018
Pyszne mięsko.:)
Składniki
  • około 1 kg młodej wołowiny bez kości
  • kilka łyżek oleju
  • 120 g masła
  • 2-3 ząbki czosnku lub 2 gałązki rozmarynu
  • młotkowany czarny pieprz i sól
Składniki