W rondlu rozpuszczamy masło i przesmażamy chwilkę,następnie dodajemy bulin drobiowy i pieprz w ziarnach.Gotujemy 2 min i na koniec dodajemy musztardę i również gotujemy chwilę.Sos mamy przygotowany więc zabieramy się za smażenie steków.
Steki wyjmujemy z lodówki minimum 1 godzinę przed smażeniem i osuszamy przy pomocy ręcznika.
Nie doprawiam przed smażeniem solą ani pieprzem steków.
Patelnie rozgrzewamy i dodajemy oliwę z oliwek i smażymy steki.Ja smażę w dwóch różnych czasach.:
-pół krwisty 4 minuty z każdej strony
-bardziej ścięty 5 minut z każdej strony(to taki dla mnie)
Wszystko zależy od patelni, jeżeli macie bardzo dobrej jakości palenie grillową smażenie będzie nieco krótsze.
Po usmażeniu odstawiamy steki najlepiej na drewnianą deskę i dajemy im odpocząć około 3-5 minut.Następnie solimy i pieprzymy po dwóch stronach, podajemy z sosem lub bez,u mnie dziś z sosem musztardowym.
Smacznego!!!
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej