Stek ze szparagami lub z frytkami.

Stek ze szparagami lub z frytkami.
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Marusia26
Szybkie i smaczne danie - jako główne jak i gorąca kolacja. Dla smakoszy mięska.

Składniki

  • karkówka lub polędwica 250 g na porcję
  • gałązka rozmarynu, masło, sól, pieprz
  • szparagi albo frytki
  • ulubioną surówkę

Przygotowanie

  1. Mięso umyć i osuszyć. Patelnię do grillowania posmarować odrobiną tłuszczu.
    Kładziemy mięso na gorącą patelnię, przewracamy po około 2 minutach.
    Kładziemy na wierzchu kawałek masła, smarujemy gałązką rozmarynu. Na czas smażenia kładziemy ząbek czosnku.
    Przewracamy tyle razy ile chcemy, w zależności od tego jak ma być wysmażony nasz stek.
    Ja smażę około 8 minut.
    Pod koniec smażenia posolić mięso.

  2. Na tłuszczu wytopionym z grillowania kładziemy zblanszowane szparagi.
    Mogą być pieczone w piekarniku frytki ( zdrowsze niż z głębokiego tłuszczu).

  3. Możemy podać z ulubioną surówką.
    Ja podaję surówkę z pora.

    Smacznego. :)

Składniki
  • karkówka lub polędwica 250 g na porcję
  • gałązka rozmarynu, masło, sól, pieprz
  • szparagi albo frytki
  • ulubioną surówkę
Składniki