Stek z tuńczyka z salsą pomidorową

Stek z tuńczyka z salsą pomidorową
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: jolao
Tuńczyk jest bardzo dobrą i zdrową rybą, można z niej przygotować nie tylko sałatkę, ale również danie główne. Stek robi się błyskawicznie, dzięki czemu nie trzeba godzinami stać przy garach, aby zjeść coś wyjątkowo dobrego.

Składniki

  • 250 g polędwicy z tuńczyka
  • ok. 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki tłuczonego pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • Salsa pomidorowa:
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka drobnego szczypiorku
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Tuńczyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy z obu stron olejem. Oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na ok. 10-15 minut.

    Z umytych pomidorów usuwamy gniazda nasienne, miąższ drobno kroimy. Do pomidorów dodajemy posiekaną cebulę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy olej i mieszamy.

    Rybę smażymy na mocno rozgrzanej, suchej patelni z obu stron, jednak nie dłużej niż 3 minuty z każdej strony (czas zależy od tego, jak wypieczone mięso lubicie).

    Usmażone przekładamy na talerz, na wierzch wykładamy salsę pomidorową.

Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 06 kwietnia 2018
danie bardzo wyjątkowe :)
Nevermore 06 kwietnia 2018
No i to jest idealne danie na piątek, choć nie tylko :)
Uwielbiam ryby, a tuńczyk jest przepyszny i chyba jako... Czytaj całość »
No i to jest idealne danie na piątek, choć nie tylko :)
Uwielbiam ryby, a tuńczyk jest przepyszny i chyba jako jeden z ostatnich nie zjadł tyle chemii, co na przykład łosoś :D
Składniki
  • 250 g polędwicy z tuńczyka
  • ok. 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki tłuczonego pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • Salsa pomidorowa:
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka drobnego szczypiorku
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
Składniki