Stek z łososia w rozmarynie z pieczonymi ziemniakami

Przepis dnia 2012-05-06
Stek z łososia w rozmarynie z pieczonymi ziemniakami
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kaatarinaa
Łosoś podany w ten sposób doskonale sprawdzi się na niedzielny obiad.

Składniki

Przygotowanie

  1. Łososia dzielimy na dwa równe kawałki i marynujemy w oliwie z oliwek, rozmarynie z dodatkiem warzywka i soli. Odkładamy do lodówki na około pół godziny.

  2. Ziemniaki czyścimy, aby móc je ugotować w całości w mundurkach. W trakcie gotowania ziemniaków przygotowujemy farsz do ich zapiekania. W małej miseczce ucieramy masło z serkiem formage, serem żółtymi i czosnkiem. Po ugotowaniu prawie do miękkości wyjmujemy ziemniaki i nacinamy w kilku miejscach, tak jakbyśmy chcieli je pokroić w plasterki. Lekko solimy i nakładamy w powstałe przestrzenie wcześniej przygotowany farsz. Wstawiamy całość do piekarnika na ok 20 minut, aż ziemniaki złapią złotawy kolor.

  3. Na rozgranej patelni (najlepiej grillowej) obsmażamy wcześniej zamarynowane kawałki łososia. Całość serwujemy z kawałeczkiem cytrynki.

Komentarze do przepisu (3)

MEGI110278 15 lutego 2012
...smakowity obiadek...
...bardzo ładne zdjęcie ;-)
babciaaneczka 16 lutego 2012
Szybkie i efektowne danie, do ulubionych.
palooka 29 grudnia 2012
Pycha:)
Składniki
Składniki