Stek z karczku

Stek z karczku
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Usmażony stek z karczku wieprzowego podany z ugotowanymi, młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz z surówką z pekińskiej kapusty.

Składniki

  • grubsze plastry karczku wieprzowego
  • pieprz kolorowy młotkowany
  • pieprz ziołowy sól
  • ziemniaki młode
  • koperek do posypania
  • smalec wieprzowy do smażenia
  • Surówka:
  • kapusta pekińska
  • marchew 1 szt.
  • cebula 1 szt. średniej wielkości
  • pieprz ziołowy do smaku
  • sól do smaku
  • majonez 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Plastry karczku solimy i nacieramy pieprzami, smażymy na gorącym tłuszczu do ich zarumienienia i odpowiedniej miękkości.

  2. W między czasie kroimy kapustę pekińską, trzemy na grubszych oczkach marchew, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Wymieszaną surówkę przykrywamy spożywczą folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godziny.

  3. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowe steki podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką.

    Smacznego !!!

Składniki
  • grubsze plastry karczku wieprzowego
  • pieprz kolorowy młotkowany
  • pieprz ziołowy sól
  • ziemniaki młode
  • koperek do posypania
  • smalec wieprzowy do smażenia
  • Surówka:
  • kapusta pekińska
  • marchew 1 szt.
  • cebula 1 szt. średniej wielkości
  • pieprz ziołowy do smaku
  • sól do smaku
  • majonez 2 łyżki
Składniki