stek wołowy z sosem whisky

stek wołowy z sosem whisky
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agafia
Soczyste steki z kremowym sosem

Składniki

  • stek wołowy - 2 szt grubości około 2-2,5 cm
  • sól, pieprz
  • masło klarowane - 1 łyżka
  • SKŁADNIKI SOSU:
  • whisky - 60 ml
  • sos sojowy - 50 ml
  • sos worcestershire - 1 łyżka
  • brązowy cukier - 1 łyżka
  • siekany świeży rozmaryn - 1 łyżeczka
  • śmietana 30 %-150 ml

Przygotowanie

  1. Steki wyciągnąć z lodówki na pół godziny przed smażeniem. Mięso natrzeć solą i pieprzem.

  2. W małej misce wymieszać wszystkie składniki sosu oprócz śmietany, odstawić.

  3. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, położyć steki i łyżkę masła. Smażyć mięso do pożądanego stopnia wysmażenia (około 3-4 minuty z każdej strony aby mięso było średnio wysmażone). Mięso zdjąć z patelni i odstawić.

  4. Na patelnię wlać przygotowaną wcześniej mieszankę sosu i gotować przez około 2-3 minuty do lekkiego zredukowania. Następnie wlać śmietanę i gotować jeszcze przez 2 minuty.

  5. Steki podawać polane sosem. Pysznie smakują z pieczonymi ziemniakami.

Komentarze do przepisu (6)

Dariusz-D 17 marca
Dla takich mięsożerców jak ja ,to trafiła Pani w 11 :-))
I jeszcze wysmażone jak lubię
Gratuluję :-)
KulinarnaChwila 17 marca
super:)
kulinarnagosia 18 marca
Pięknie i apetycznie wyglądają, a ten sos...poezja :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • stek wołowy - 2 szt grubości około 2-2,5 cm
  • sól, pieprz
  • masło klarowane - 1 łyżka
  • SKŁADNIKI SOSU:
  • whisky - 60 ml
  • sos sojowy - 50 ml
  • sos worcestershire - 1 łyżka
  • brązowy cukier - 1 łyżka
  • siekany świeży rozmaryn - 1 łyżeczka
  • śmietana 30 %-150 ml
Składniki