Stek wołowy z sosem pomidorowo- kaparowym

Stek wołowy z sosem pomidorowo- kaparowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: BEATA1978
Niskokaloryczne danie, łatwe i szybkie do przygotowania. w sam raz dla wszystkich dbających o linię. Pyszne, bardzo aromatyczne mięso wołowe z wyraźną nutą rozmarynu. Polecam gorąco!

Składniki

  • wołowina bez kości (najlepiej polędwica wołowa) 4x 150g
  • pomidory krojone 1 puszka (400g)
  • kapary marynowane 3 łyżeczki
  • cebula 1 sztuka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • świeży rozmaryn 2 gałązki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy sos, to proste: Pomidory wrzucamy do rondelka, dodajemy kapary, cebulkę pokrojoną w kostkę oraz odrobinę rozmarynu.
    Całość dusimy dosłownie 5 minut, następnie blendujemy, doprawiamy solą i zmielonym pieprzem.

    Mięso opłukać, rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem.
    Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, steki smażyć na mocno rozgrzanej patelni (użyłam grillowej). Pod koniec smażenia każdy stek lekko posolić.
    Podawać z sosem, ryżem na sypko lub ziemniakami z wody.

  2. Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

Futka 25 stycznia 2015
Przepyszna, aromatyczna i lekka propozycja na świetne mięsko. Wspaniałe :)
monikagotuje 26 stycznia 2015
U mnie często goszczą na stole steki wołowe,ja przygotowuje inaczej ale twoja propozycja do wypróbowania,pozdrawiam:
BEATA1978 26 stycznia 2015
A jak Ty je smażysz, bo ja akurat ze stekami nie mam wielkiego doświadczenia.
Składniki
  • wołowina bez kości (najlepiej polędwica wołowa) 4x 150g
  • pomidory krojone 1 puszka (400g)
  • kapary marynowane 3 łyżeczki
  • cebula 1 sztuka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • świeży rozmaryn 2 gałązki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
Składniki