Stek wołowy New York z rozmarynem

Stek wołowy New York z rozmarynem
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Nemezja
Stek z rostbefu zawiera niezbyt duży pasek tłuszczyku, który podczas smażenia świetnie rozprowadza smak i nadaje miękkości mięsu. Stek wołowy wspaniale smakuje ze świeżym rozmarynem i tak go przygotowałam.

Składniki

  • stek wołowy z rostbefu 250 - 300 g o grubości 2,5 - 3 cm
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oliwy z oliwek
  • do polania:
  • masło 2 - 3 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • świeży rozmaryn lub mielony 1 - 2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny 1 łyżka (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Stek wyjąć z lodówki na co najmniej godzinę przed smażeniem, inaczej mięso podczas smażenia dozna szoku termicznego i będzie twarde. Umyć i dokładnie osuszyć.

  2. Patelnię najlepiej o grubym dnie bardzo mocno rozgrzać z odrobiną oliwy. Oliwy dużo nie dawać, gdyż ze steku będzie wytapiać się tłuszczyk. Stek położyć na rozgrzaną patelnię i od tej chwili nie można go ani przesuwać, ani nakłuwać. Smażyć 3 minuty, następnie za pomocą szczypiec lub łopatki (nie nakłuwać widelcem, gdyż wypłynie sok i będzie suchy) obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty.

  3. Stek zdjąć najlepiej na drewnianą deskę, oprószyć z obu stron solą i pieprzem i dać mu odpocząć tyle samo czasu ile się smażył.

  4. W międzyczasie przygotować masełko rozmarynowe do polania. Na patelnię położyć obrane i pokrojone na plastry ząbki czosnku, dodać masło, smażyć na niezbyt dużym ogniu do czasu zrumienienia czosnku. Czosnek zdjąć z patelni, dodać rozmaryn, odrobinę soli i pieprzu i ewentualnie ocet balsamiczny. Jeśli dodamy octu balsamicznego, to na wolnym ogniu redukować płyn, aż sos będzie miał lekko lepką konsystencję (około 2 minuty), samo masełko tylko delikatnie podgrzewać, aby rozmaryn uwolnił swój smak.
    Jeśli używam suszonego rozmarynu, to rozcieram go w moździerzu i zalewam go gorącym masłem, na którym był podsmażany czosnek i polewam nim steki po wyłożeniu ich na talerz.

  5. Odpoczywający stek położyć na talerz i polać ciepłym masłem rozmarynowym.

    Tak przygotowany stek jest średnio wysmażony, z zewnątrz jest przypieczony, w środku ma delikatną, różową i soczystą strukturę.
    Stopień wysmażenia można sprawdzić, naciskając go lekko palcem, im bardziej wysmażony, tym twardszy.
    Więcej informacji o smażeniu steków jest na moim blogu.

Składniki
  • stek wołowy z rostbefu 250 - 300 g o grubości 2,5 - 3 cm
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oliwy z oliwek
  • do polania:
  • masło 2 - 3 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • świeży rozmaryn lub mielony 1 - 2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny 1 łyżka (opcjonalnie)
Składniki