Stek tuńczyka z kaszą i olejem pistacjowym

Stek tuńczyka z kaszą i olejem pistacjowym
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Takie połączenia lubimy najbardziej. Świeże i mega aromatyczne. Kasza bulgur idealnie komponuje się z delikatnym mięsem tuńczyka. Smak podbija olej pistacjowy z miodem…a na dokładkę posiekane pistacje i nadający ostrości marynowany pieprz zielony.

Składniki

  • 400-500 g steku z tuńczyka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1/2 łyżki masła
  • dwie garści roszponki
  • 1 łyżka marynowanego pieprzu zielonego
  • 50 ml oleju z pistacji
  • 1 łyżka miodu
  • pistacje

Przygotowanie

  1. Stek przez kilka godzin marynujemy w sosie sojowym wymieszanym z cukrem palmowym.

    Kaszę gotujemy na sypko, dodajemy odrobinę masła dla aromatu.

    Olej mieszamy z miodem, polewamy nim roszponkę.

    Stek grillujemy przez 2-3 min z każdej strony. Kroimy na plastry.

    Podajemy z posiekanymi pistacjami i marynowanym pieprzem.

Komentarze do przepisu (8)

fafiatko 21 lutego 2018
tak ladnie wyglada na zdjeciu ze chcialoby sie od razu zjesc! :)
niestey wogole nie moge wejsc w powiadomienia,... Czytaj całość »
tak ladnie wyglada na zdjeciu ze chcialoby sie od razu zjesc! :)
niestey wogole nie moge wejsc w powiadomienia, tragedia, pozdrawiam :)
Kate85 21 lutego 2018
A ja jaj :) No boskie po prostu! Pozdrowienia :)
Docherro 21 lutego 2018
Piękne zdjęcie,piękny talerz a potrawa po prostu boska:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400-500 g steku z tuńczyka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1/2 łyżki masła
  • dwie garści roszponki
  • 1 łyżka marynowanego pieprzu zielonego
  • 50 ml oleju z pistacji
  • 1 łyżka miodu
  • pistacje
Składniki