Stek klasyczny w sosie z zielonego pieprzu

Stek klasyczny w sosie z zielonego pieprzu
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: lapsmak
Dzisiejszy przepis to solidy kawał dobrego steka w wykwintnej wersji z sosem na bazie zielonego pieprzu, który ma bardzo orzeźwiający i intensywny wytrawny smak co doskonale podkreśla aromat wołowiny. koneserzy steków lubią ten sos też za konsystencję – jast kremowa i gładka, lecz co jakiś czas przełamana przez delikatne kulki zielonego pieprzu. To idealnie złożona kombinacja smaku. Sos ten najlepiej smakuje zrobiony się na bazie sosu własnego z uprzednio smażonego mięsie więc nic nam się nie zmarnuje po smażeniu. Uwielbiany przez największych szefów kuchni, niby prosty i szybki przygotowaniu ale wymaga uwagi i skupienia. O tym jak go zrobić i zaskoczyć nasza druga połówke lub samego siebie...poniżej...

Składniki

  • Stek i marynata:
  • 200g dowolnego rodzaju steka wolowego ( ja w przepisie użylem tzw.rump steaka)
  • 100ml bialego wina
  • 50ml octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • grubo mielona sól ( najlepiej morska)
  • pieprz grubo mielony ( bądź kruszony)
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 1/2 łyzeczki masła
  • Sos:
  • sos pozostały po smażeniu mięsa lub oliwa z oliwek
  • 100ml białego wytrwanego wina
  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 150ml śmietanki kremowej ( opcjonalnie zwykła )
  • 2 łyżkeczki odsączonego marynowanego zielonego pieprzu
  • sól oraz pieprz do smaku
  • 150 ml wywaru wołowego( opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Wyjmujemy nasze steki z lodówki i odkladamy na bok tak aby osiągneły temperature pokojową unikniemy w ten sposób szoku termicznego i zapobiegniemy nierównomiernemu wysmażeniu mięsa. Następnie posypujemy nasze steki kruszonym pieprzem oraz rozmarynem z obu stron i bardzo delikatnie wklepujemy dłonią pieprz w mięso. Mięso solimy przed smażeniem od tej strony, na której układamy mięso na patelni grillowej. Jeśli solisz stek na patelni, solisz mięso, ale również inne składniki, i wówczas, gdy robisz sos, może on być za słony. Nagrzewamy mocno patelnie grillową( minimalna temperatura to 150C) z odrobiną oliwy z oliwek ( warto rozprowadzić ją po powierzchni patelni pędzelkiem ponieważ tłuszcz dobrze przewodzi ciepło, a co najważniejsze – mięso nie będzie przyklejać się do powierzchni naczynia) i wkladamy nasze steki.
    Po położeniu steków na patelni nie wolno ich obracać ani ruszać nimi. Pozwólmy aby powierzchnia mięsa zbrązowiała, tworząc lekka skorupkę. Będzie chronić ona wnętrze steka i zatrzyma sok oraz aromat wewnątrz mięsa. Oto cała tajemnica doskonałego steka.
    Do odwracania mięsa używamy szczypców lub łopatki w żadnym wypadku nie nakłuwajmy go widelcem. Jeśli to zrobimy , sok wypłynie, a mięso – niestety, straci i smak, i aromat. Nigdy też nie kroimy mięsa, żeby zobaczyć, czy już jest dobrze wysmażone. Po prostu dotknij: im bardziej twarde, tym bardziej wysmażone.W tym przypadku polecam smażyć naszego steka po 2 min z każdej strony, ponieważ bedziemy go wkładać do sosu więc bedzie miał szansę nasz jegomość jeszcze sobie "dojść". Gotowego steka odstawiamy na kilka minut.
    Ważna zasada, po usmażeniu steków odstawiamy je na chwilę. W momencie przekrojenia steka zaraz po usmażeniu krew wypłynie, a środek nie będzie miał dobrej tekstury, a co za tym idzie, mięso nie będzie tak miękkie, jak powinno być. Odstawienie mięsa będzie umożliwiało równomierne rozpłynięcie się krwi i soków po całym kawałku mięsa. Dzięki temu rozluźniają się włókna, mięso zachowuje równy kolor, jest miękkie i delikatne.
    Teraz zabieramy sie za wykwintny sos.Na dobrze rozgrzaną patelnię po wysmażeniu mięsa wrzucamy poszatkowane szalotk,dodajemy odrobine masła i lekko doprawiamy solą oraz pieprzem i czekamy aż sie nabiorą złocistego koloru a nastepnie zalewamy je winem. Na dużym ogniu należy redukujemy całość do połowy objętości.
    Następnie dodajemy marynowany zielony pieprz, musztardę i całość obficie kropimy sosem Worcestershire, wszystko dokładnie mieszamy . Po okolo 3 minutach dodajemy śmietanę i dalej gotujemy około 3 minut, aż do połączenia wszystkich składników.
    Wkładamy naszego steka do sosu na około minutę aby sobie spokojnie doszedł.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (2)

tanisza 17 października 2015
pysznie Pan gotuje i nawet dla mnie, ktora uważam się za przeciętniaka, wszystko wyjaśnia w przejrzysty sposób.
lapsmak 18 października 2015
Dziekuje bardzo za miły komentarz :-) zapraszam rowniez do komentowania u mnie na blogu , ktory jest w powijakach... Czytaj całość »
Dziekuje bardzo za miły komentarz :-) zapraszam rowniez do komentowania u mnie na blogu , ktory jest w powijakach ale bedzie sie rozwijal mam nadzieje :-)) wszelkie sugestie mile widziane pozdrawiam Karol z www.lapsmak.pl
Składniki
  • Stek i marynata:
  • 200g dowolnego rodzaju steka wolowego ( ja w przepisie użylem tzw.rump steaka)
  • 100ml bialego wina
  • 50ml octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • grubo mielona sól ( najlepiej morska)
  • pieprz grubo mielony ( bądź kruszony)
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 1/2 łyzeczki masła
  • Sos:
  • sos pozostały po smażeniu mięsa lub oliwa z oliwek
  • 100ml białego wytrwanego wina
  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 150ml śmietanki kremowej ( opcjonalnie zwykła )
  • 2 łyżkeczki odsączonego marynowanego zielonego pieprzu
  • sól oraz pieprz do smaku
  • 150 ml wywaru wołowego( opcjonalnie)
Składniki