Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Staropolskie zrazy z grzybami"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1048
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1324
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12835
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1048
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1324
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12835
Składniki
Mięso opłukać, usunąć błony, pokroić na porcje. Rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą na cieniutkie plastry. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną.
Jajka ugotować na twardo. Suszone grzyby namoczyć w wodzie. Potem ugotować do miękkości. Wyjąć z wywaru i pokroić w paseczki. Na płatach mięsa rozłożyć plastry szynki, grzyby, cząstki odsączonej papryki i jajka. Razem ciasno zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczkami.
Zrazy oprószyć mąką i obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podlać wywarem z grzybów, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia dołożyć śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Sos przyprawić do smaku pieprzem i solą. Zrazy serwować z sosem i np. z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami.Źródło: Życie na gorąco