Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane to klasyczne danie kuchni polskiej. Można je podawać ze śmietaną, gulaszem lub na słodko posypane cukrem. Podkarpackie gospodynie placki ziemniaczane przygotowują z nadzieniem z białego twarogu. Są tak dobre, że można je zajadać bez żadnych dodatków.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 63
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 63
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki przełóż na sito bądź gazę i odsącz nad miską z nadmiaru płynu.
Odciśnięte ziemniaki przełóż do osobnego naczynia. Dodaj skrobię nagromadzoną na spodzie miski z odlanym płynem. Wbij jedno całe jajko. Wsyp mąkę. Dodaj pokrojoną cebulę. Ciasto na placki ziemniaczane przypraw solą. Składniki dokładnie wymieszaj.
Biały ser przełóż do miski, rozgnieć go widelcem. Dodaj pół łyżeczki soli. Farsz przemieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Ciasto na placki ziemniaczane nabieraj łyżką i wykładaj na patelnię. Na środek wyłóż po niepełnej łyżce twarogu. Nadzienie przykryj drugą porcją ziemniaczanej masy. Staropolskie placki ziemniaczane z serem smaż z dwóch stron na złoty kolor.