staropolski bigos

staropolski bigos
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: summer
bigos

Składniki

  • 1,5 kg mięsa z dziczyzny z kośćmi (może być także wołowe, wieprzowe lub inne, aby nie z drobiu domowego)
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 20 dag kiełbasy
  • 15 dag smalcu lub stopionego sadła z dzika
  • 2 kg kapusty kwaszonej
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 5 dag suszonych śliwek
  • sól
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • liść laurowy
  • majeranek
  • Pieprz ziołowy
  • Papryka słodka
  • 2 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy

Przygotowanie

  1. Z kapusty odlać sok, zalać wrzątkiem, dodać sól i przyprawy, gotować. Wrzucic przetarta marchew. W międzyczasie zalać suszone śliwki przegotowaną wodą aby zmiękły. Osobno w małej ilości wody gotować suszone grzyby, uprzednio namoczone. Mięso posolić, obrumienić na patelni na smalcu, przełożyć do rondla i dusić podlewając małą ilością wody. Gdy zmieknie wrzucic do kapusty razem z grzybami i sliwkami. Lekko podsmażyć boczek i kiełbasę, pokroić w paski i również wrzucić. Wymieszać z łyżką koncentratu pomidorowego. Całość gotować przez ok 40 min.

Komentarze do przepisu (3)

pumcia 25 listopada 2008
Dodanie wina czerwonego,wytrawnego,sprawia,ze bigos "nie siedzi" na zoladku.Macie wszyscy racje,ten przepis jest do... Czytaj całość »
Dodanie wina czerwonego,wytrawnego,sprawia,ze bigos "nie siedzi" na zoladku.Macie wszyscy racje,ten przepis jest do wyrzucenia
alin 10 grudnia 2008
Każdy robi bigos, jak umie. Koncentrat pomidorowy to można dać do słodkiej kapusty, a nie do kiszonej. Poza tym... Czytaj całość »
Każdy robi bigos, jak umie. Koncentrat pomidorowy to można dać do słodkiej kapusty, a nie do kiszonej. Poza tym w bigosie musi być dużo mięsa (różnego). Jeśli chodzi o wino, to mi najbardziej smakuje bigos, do którego dodam wina białego, a nie czerwonego. A tak na prawdę najlepszy bigos mi wyszedł, jak dodałam sake. A moja bratowa robi bigos z rodzynkami i orzechami włoskimi - też dobry!!!
ucharka 10 grudnia 2008
ja dodaje przecieru i nie narzekam
gotuje jednak znacznie dluzej- bigos to zajecie na caly dzien
"staropolski"... Czytaj całość »
ja dodaje przecieru i nie narzekam
gotuje jednak znacznie dluzej- bigos to zajecie na caly dzien
"staropolski" ?? nazwa jak nazwa, kto dzis gotuje z dawnych przepisow? chyba nikt, tak jak czas nie stoi w miejscu, zmieniaja sie przepisy
w koncu zazywamy cos pizza, czy kebabem, mimo ze to"cos "absolutnie owych tradycjonalnych potraw-wloskiej czy tureckiej niczym nie przypomina:)
pozdrowienia dla kucharzy "za dyche"
Składniki
  • 1,5 kg mięsa z dziczyzny z kośćmi (może być także wołowe, wieprzowe lub inne, aby nie z drobiu domowego)
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 20 dag kiełbasy
  • 15 dag smalcu lub stopionego sadła z dzika
  • 2 kg kapusty kwaszonej
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 5 dag suszonych śliwek
  • sól
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • liść laurowy
  • majeranek
  • Pieprz ziołowy
  • Papryka słodka
  • 2 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy
Składniki