Śródziemnomorskie pieczone szparagi

Śródziemnomorskie pieczone szparagi
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Sezon szparagowy w pełni, jedyna okazja aby nacieszyć się tym smacznym warzywem. Tym razem - zielone szparagi z pomidorami i oliwkami: posiłek jak w czasie urlopu nad Morzem Śródziemnym. Z odpowiednimi dodatkami może to być lekki obiad lub gorąca kolacja.

Składniki

  • 700 g zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml białego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki kremu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 40 g orzeszków piniowych
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 12 czarnych oliwek bez pestek
  • 80 g świeżych liści szpinaku

Przygotowanie

  1. Obrac jedna trzecia dolnej czesci szparagów i odciac zdrewniale konce. Wlozyc szparagi do foremki.
    Obrac czosnek, pokroic w drobna kostke i dodac do szparagów.
    Ubic energicznie trzepaczka wino, oliwe, krem balsamiczny, sól i pieprz. Szparagi polac marynata i wszystko dokladnie wymieszac. Piec ok. 20 minut na srodkowej szynie w temp. 180° C (termoobieg)

  2. W miedzyczasie uprazyc orzeszki piniowe na patelni bez tłuszczu i ostudzic. Pomidorki umyc, osuszyc i przekroic na pól.
    Po 20 minutach dodac do szparagów polówki pomidorów i oliwki. Wymieszac ze szparagami i piec przez kolejne 10 minut.
    W tym czasie mozna podpiec buleczki, aby byly chrupiace
    Oczyscic, umyc i odwirowac szpinak.
    Gdy szparagi beda gotowe, posypac je szpinakiem i orzeszkami piniowymi.

  3. Danie najlepiej smakuje z chrupiacymi buleczkami.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 31 maja
Pyszny pomysł,super:)
fafiatko 01 czerwca
Bardzo apetycznie wygladaja!
Składniki
  • 700 g zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml białego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki kremu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 40 g orzeszków piniowych
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 12 czarnych oliwek bez pestek
  • 80 g świeżych liści szpinaku
Składniki