SRÓDZIEMNOMORSKA ZAPIEKANKA WARZYWNA --- BRIAM

SRÓDZIEMNOMORSKA ZAPIEKANKA WARZYWNA --- BRIAM
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ximona
Ta potrawa i jej wariacje znana jest w całej Południowej Europie – we Francji jako ratatouille, w Hiszpanii jako pisto czy tiella we Włoszech. Różni je głównie sposób przyrządzenia. W wersji greckiej jest to kolejna warzywna zapiekanka, która doskonale komponuje się z daniami z grilla.

Składniki

  • bakłażany, pokrojone w talarki, 2
  • cukinie, pokrojone w półksiężyce, 2
  • duża cebula, pokrojona w kostkę, 1
  • duże ziemniaki, pokrojone w talarki, 2
  • różnokolorowe papryki, pokrojone w paski, 3
  • koncentrat pomidorowy
  • rozdrobnione pomidory, 3
  • oregano
  • sól,pieprz
  • oliwa, 1/2szklanki

Przygotowanie

  1. Wszystkie pokrojone warzywa ulożyć w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym,posolić, posypać oregano ,polać oliwą ,na wierzch pomiędzy warzywa dodać rozdrobnione pomidory lub pummaro . Zapiec wszystko w piekarniku okolo 1 godziny w 180 stopniach

Komentarze do przepisu (4)

Lumiuz 02 czerwca 2010
wygląda pysznie! muszę koniecznie wypróbować
koko6 03 czerwca 2010
Witam,czy bakłażanów nie trzeba wcześniej pozbyć goryczki ?Pozdrawiam.
magdaniel 03 czerwca 2010
wyglada super ale ja obralabym pomidory papryke i pummaro ze skory, bo na zdjeciu widac ze po zapieczeniu skory... Czytaj całość »
wyglada super ale ja obralabym pomidory papryke i pummaro ze skory, bo na zdjeciu widac ze po zapieczeniu skory odchodza i po pierwsze nie fajnie to wyglada, a po drugie ja poprostu nie lubie jak jem delikatne warzywa i czuje te skorki
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • bakłażany, pokrojone w talarki, 2
  • cukinie, pokrojone w półksiężyce, 2
  • duża cebula, pokrojona w kostkę, 1
  • duże ziemniaki, pokrojone w talarki, 2
  • różnokolorowe papryki, pokrojone w paski, 3
  • koncentrat pomidorowy
  • rozdrobnione pomidory, 3
  • oregano
  • sól,pieprz
  • oliwa, 1/2szklanki
Składniki