Spirulina tagliatelle z sosem szafranowym

Spirulina tagliatelle z sosem szafranowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: VEGANSMAK
Z wakacji we Francji przywiozłam makaron w moim ulubionym turkusowym kolorze. Te morskie odcienie w potrawach można uzyskać po dodaniu sproszkowanych alg, czyli spiruliny. Sos natomiast, zawdzięcza swój niepowtarzalny smak i barwę szafranowi. Niesamowite, że malutkie pręciki krokusa posiadają taką moc. Natura zadziwia mnie bez przerwy...

Składniki

  • spirulina tagliatelle lub inny makaron
  • oliwa z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 marchew
  • 10 pomarańczowych pomidorków cherry
  • 125 ml śmietanki owsianej (13%)
  • szczypta szafranu
  • sól
  • Pieprz
  • szczypiorek

Przygotowanie

  1. Gotuję makaron według przepisu na opakowaniu.

  2. W międzyczasie kroję wszystkie warzywa.

  3. Na patelni rozgrzewam oliwę i dodaję czosnek.
    Przyprawiam solą i pieprzem.
    Dodaję marchew i pomidorki.
    Podsmażam ok. 3 minuty.

  4. Wlewam śmietankę.
    Dodaję szafran i chwilę gotuję.
    Doprawiam solą i pieprzem.

  5. Odcedzam makaron.
    Na talerzu układam tagliatelle, polewam sosem i posypuję szczypiorkiem.

Składniki
  • spirulina tagliatelle lub inny makaron
  • oliwa z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 marchew
  • 10 pomarańczowych pomidorków cherry
  • 125 ml śmietanki owsianej (13%)
  • szczypta szafranu
  • sól
  • Pieprz
  • szczypiorek
Składniki