Spaghetti z winem i selerem naciowym

Spaghetti z winem i selerem naciowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Kiedyś myślałam, że spaghetti to tylko pomidorowy sos, doprawiony ziołami i że w takiej formie smakuje najlepiej. Nie! Spaghetti z dodatkiem warzyw bije je na głowę:). Tym razem dodałam dużo selera naciowego a spaghetti podlałam czerwonym winem. Wyszło pysznie!

Składniki

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 400ml przecieru pomidorowego
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 3 duże marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
  • 8 łyżek mleka olej
  • sól, pieprz
  • ser żółty do posypania (opcjonalnie)
  • liście bazylii do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Marchewkę ścieramy na tarce (małe oczka), cebulę i seler naciowy kroimy drobno. Smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju.

  2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy.

  3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy.

  4. Dodajemy pomidory i przecier, gotujemy kilka minut.

  5. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy.

  6. Podajemy z makaronem spaghetti (u mnie z pełnoziarnistym). Posypujemy startym żółtym serem i dekorujemy listkami bazylii.

Składniki
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 400ml przecieru pomidorowego
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 3 duże marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
  • 8 łyżek mleka olej
  • sól, pieprz
  • ser żółty do posypania (opcjonalnie)
  • liście bazylii do dekoracji (opcjonalnie)
Składniki