Spaghetti z sosem Ragù alla bolognese

Spaghetti z sosem Ragù alla bolognese
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: i_lovelife
Przepis na tradycyjny włoski makaron bolognese

Składniki

  • 500 g mielonej wieprzowiny / lub 250g wołowiny i 250 wieprzowiny
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g słoniny lub boczku
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1,5 puszki pomidorów krojonych lub 1 puszka i 0,5 kartonika passaty włoskiej
  • 10 g suszonych borowików
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól pieprz
  • liście bazyli, tymianku i pietruszki
  • do podania makaron ok. 80g na osobę najlepiej spaghetti oraz starty parmezan

Przygotowanie


  1. Seler, marchew, cebulę oraz słoninę lub boczek pokroić na drobne kawałki. Nicią kuchenną związać zioła (oprócz bazyli). Do głębokiej patelni wlać oliwę z oliwek oraz pokrojone warzywa. Dorzucić także pęczek ziół. Wszystko podrumienić, mieszając a na koniec dodać mięso. W międzyczasie namoczyć w wodzie grzyby przez ok. 20 minut.

  2. Gdy zawartość patelni będzie dobrze przyrumieniona, dodać 1,5 puszki pomidorów lub 0,5 karton passaty i 1 całą puszkę pomidorów. Dodać również grzyby.
    Następnie wlać wino i chwilę poddusić. Dodać do sosy niewielką ilość wody i gotować przez ok. 2 godziny. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, wyjąć pęczek ziół i dodać do sosu pokrojoną świeżą bazylię.

    Podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym al dente i posypujemy tartym parmezanem.

Składniki
  • 500 g mielonej wieprzowiny / lub 250g wołowiny i 250 wieprzowiny
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g słoniny lub boczku
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1,5 puszki pomidorów krojonych lub 1 puszka i 0,5 kartonika passaty włoskiej
  • 10 g suszonych borowików
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól pieprz
  • liście bazyli, tymianku i pietruszki
  • do podania makaron ok. 80g na osobę najlepiej spaghetti oraz starty parmezan
Składniki