Spaghetti z sosem bolognese:

Spaghetti z sosem bolognese:
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Do tego dania nie trzeba nikogo przymuszać. Szybko znika z talerzy. Uwielbiają go nawet nasi najmłodsi domownicy.

Składniki

  • 250 g makaronu
  • 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, odrobina cukru do smaku
  • 1 szklanka domowej pasty warzywnej lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano lub tymianek
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka łyżek białego wina
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • gałązki świeżego koperku do dekoracji

Przygotowanie


  1. Na rozgrzany olej wrzucić drobno posiekaną cebulę i leciutko zeszklić. Dodać mielone mięso i listek laurowy, chwilę smażyć, cały czas mieszając.
    Następnie dodać pastę warzywną lub koncentrat (mogą być pomidory obrane ze skórki) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, słodką papryką, pieprzem i cukrem. Wlać wino. Dodać oregano lub tymianek. Odparować nadmiar płynu.
    Ugotować makaron (nie rozgotować).
    Podać z sosem. Wokół talerza zetrzeć na drobnych oczkach żółty ser. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i gałązkami świeżego koperku.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 13 sierpnia 2019
Dokładnie jak w opisie...pycha...:)
babcitereskiciasta 18 sierpnia 2019
Pyszne danie.:)
Składniki
  • 250 g makaronu
  • 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, odrobina cukru do smaku
  • 1 szklanka domowej pasty warzywnej lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano lub tymianek
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka łyżek białego wina
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • gałązki świeżego koperku do dekoracji
Składniki