Spaghetti z sosem bolognese.

Spaghetti z sosem bolognese.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Jeno z ulubionych dań moich dzieci. Dosyć często je przyrządzam .

Składniki

  • 250 g makaronu Pastani
  • 400 g mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego (mielonego)
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, odrobina cukru do smaku
  • oregano lub tymianek
  • 1 szklanka domowej pasty warzywnej lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3-4 łyżki białego wina
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • listek laurowy

Przygotowanie

  1. Na rozgrzany olej wrzucić drobno pokrojoną cebulę i lekko ją "zeszklić".
    Dodać mielone mięso i listek laurowy. Chwilę smażyć, często mieszając..
    Dodać pastę warzywną lub koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Podlać winem. Doprawić solą, pieprzem , słodką papryką., oregano lub tymiankiem. Odparować nadmiar płynu.

  2. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Przełożyć na talerz, polać sosem. Wokół talerza zetrzeć na drobnych oczkach żółty ser
    Udekorować koktajlowymi pomidorkami i drobno posiekaną natką lub liśćmi czosnku niedźwiedziego.

Komentarze do przepisu (3)

polkangaroo 13 września 2018
Perfekcja na talerzu. To lubię. Moje smaki.
helenapon 13 września 2018
Dziękuję. Bardzo mi miło.
babcitereskiciasta 14 września 2018
Helenko, ślicznie zaserwowałaś.:)
Składniki
  • 250 g makaronu Pastani
  • 400 g mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego (mielonego)
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, odrobina cukru do smaku
  • oregano lub tymianek
  • 1 szklanka domowej pasty warzywnej lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3-4 łyżki białego wina
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • listek laurowy
Składniki