Spaghetti z pulpecikami mięsno-serowymi

Spaghetti z pulpecikami mięsno-serowymi
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Pani_Domu
Klasyczny włoski przepis na spaghetti z pulpecikami z wołowiny i sera parmezan. Do tego pyszny sos mocno pomidorowy, opcjonalnie kieliszek czerwonego wina i uczta gotowa!

Składniki

  • 120 g spaghetti
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 40 g startego parmezanu
  • Puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • Łyżka octu balsamicznego
  • 40 g bułki tartej
  • Cebula
  • Marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka cukru
  • Pół kostki rosołowej (wołowej)
  • Dodatkowo parmezan do posypania

Przygotowanie

  1. Mięso, bułkę tartą, 40 g parmezanu doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, uformować pulpeciki.
    Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Rozgrzać sporą patelnię z pokrywką, wlać łyżkę oleju, podsmażyć pulpeciki ze wszystkich stron, dodać cebulę i marchewkę, smażyć do czasu aż warzywa zmiękną.

  2. Dodać drobno pokrojony czosnek, chwilę przesmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki, pokruszoną kostkę rosołową, ocet balsamiczny i łyżeczkę cukru. Wymieszać, gotować pod przykryciem około 10 min aż sos trochę zgęstnieje. Podawać ze spaghetti, opcjonalnie jakąś zieleniną, można dodatkowo posypać parmezanem i otworzyć butelkę czerwonego wina :)

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 31 lipca
Fajne żarełko, lubię takie połączenia. Pycha, mniami :)
Pani_Domu 31 lipca
Cieszę się, dziękuję za miłe słowa :)
Nevermore 31 lipca
Pyszne przepisy zawsze w cenie :)
Składniki
  • 120 g spaghetti
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 40 g startego parmezanu
  • Puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • Łyżka octu balsamicznego
  • 40 g bułki tartej
  • Cebula
  • Marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka cukru
  • Pół kostki rosołowej (wołowej)
  • Dodatkowo parmezan do posypania
Składniki