Spaghetti z pistacjowym pesto

Spaghetti z pistacjowym pesto
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Uwielbiam pistacje i uwielbiam pesto, a do tego makaron i nic więcej mi nie trzeba :D Dzisiaj zapraszam na spaghetti w połączeniu z mocno pistacjowym pesto na bazie bazylii i rukoli. Szybka i prosta propozycja, która dostarczy nam mnóstwo smaku i pięknego aromatu :)

Składniki

  • 1 drzewko bazylii
  • 1 garść rukoli
  • 70 g pistacji (obranych z łupin)
  • 50 g parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól ziołowa
  • około 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz
  • + makaron spaghetti

Przygotowanie

  1. Do rozdrabniacza wkładamy ząbki czosnku, oczyszone listki bazylii i rukoli, dolewamy część oliwy z oliwek i miksujemy dla deliktanego rozdrobnienia składników. Następnie dodajemy rozbite w moździerzu pistacje, starty parmezan i dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników. Pesto doprawiamy solą ziołową i dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

    Pesto mieszamy z gorącym, ugotowanym al dente spaghetti i gotowe! :D

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (4)

BEATA1978 09 lipca 2016
Fajne pesto :)
GREGORHSPEED 09 lipca 2016
Zdecydowanie obłędne spaghetti <3 <3 <3
Docherro 10 lipca 2016
Superrr...:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 drzewko bazylii
  • 1 garść rukoli
  • 70 g pistacji (obranych z łupin)
  • 50 g parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól ziołowa
  • około 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz
  • + makaron spaghetti
Składniki