Spaghetti z pesto bazyliowym, grillowaną cukinią i mozzarellą

Spaghetti z pesto bazyliowym, grillowaną cukinią i mozzarellą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kate85
Spaghetti z zielonym pesto bazyliowym, grillowaną cukinią oraz mozzarellą, to prosta i szybka potrawa do której zawsze chętnie się wraca.

Składniki

  • ok. 400g makaronu spaghetti
  • 100-150 ml sosu pesto z bazylii
  • 8 plasterków cukinii (ok. 7mm)
  • mały ząbek czosnku
  • oliwa extra vergine
  • ok. 1/2 opakowania roszponki lub rukoli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • Sól
  • 1 kulka mozzarelli, porwana na kawałki

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej al' dente - wg. czasu podanego na opakowaniu), odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, doprawiamy do smaku solą (w razie potrzeby) oraz pieprzem, wlewamy łyżeczkę oliwy i mieszamy.

  2. Plasterki cukinii oprószamy solą, oraz pieprzem, nacieramy oliwą extra vergine i czosnkiem - grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony (odwracamy na drugą stronę, kiedy na spodzie plasterków pojawią się wyraźne ciemne paski ).

  3. Gdy cukinia będzie już z każdej strony zgrillowana, dodajemy do niej liście roszponki lub rukoli i potrząsamy patelnią, aby wszystko ładnie się przemieszało - grillujemy około 2 minuty często potrząsając patelnią.

  4. Na patelnię z warzywami dodajemy odrobinę oliwy, ugotowany makaron oraz pesto z bazylii. Potrząsamy patelnią, mieszając tym samym wszystkie składniki. Chwilę podgrzewamy , a następnie wykładamy spaghetti do talerzy.

    Dokładamy porwaną mozzarellę, dekorujemy świeżymi listkami bazylii lub roszponki


    Domowy os pesto z bazylii : 2-3 pęczki bazylii płuczemy, listki drobno kroimy, 3 ząbki czosnku obieramy i miażdżymy,ucieramy listki bazylii z czosnkiem, 5 łyżkami oliwy z oliwek, 50g orzeszków pinii oraz 4 łyżkami utartego twardego sera (grana, parmezan) i gotowe.

    Smacznego :)


Komentarze do przepisu (13)

fafiatko 03 kwietnia 2018
Apetyczne warzywa!
Nevermore 04 kwietnia 2018
Świetne jedzonko, jedno z moich ulubionych zestawień do spaghetti :D
Ale co ja tam będę słodził za dużo... Czytaj całość »
Świetne jedzonko, jedno z moich ulubionych zestawień do spaghetti :D
Ale co ja tam będę słodził za dużo hihihi, Ty zawsze wstawiasz super dania, a jak przesadzę, to jeszcze możesz usiąść na laurach i wyjdzie ... kiszka, skądinąd lubiana xD
BEATA1978 06 kwietnia 2018
Pesto uwielbiam, więc danie biorę w ciemno :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ok. 400g makaronu spaghetti
  • 100-150 ml sosu pesto z bazylii
  • 8 plasterków cukinii (ok. 7mm)
  • mały ząbek czosnku
  • oliwa extra vergine
  • ok. 1/2 opakowania roszponki lub rukoli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • Sól
  • 1 kulka mozzarelli, porwana na kawałki
Składniki