Spaghetti z mięsem i groszkiem

Spaghetti z mięsem i groszkiem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Boższ! Jakie to pyszne wyszyło! Na 10, szesnastkę dajemy!

Składniki

  • 500g makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łodygi selera łodygowego
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 mała puszka groszku konserwowego
  • starty parmezan
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente.

    A rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, pokrojony seler.
    Lekko szklimy, dolewamy wina. Odparowujemy.
    Do cebuli dodajemy mięso, szpatułką lekko rozdrabniamy, zalewamy passatą.
    Dusimy na wolnym ogniu przez godzinę.
    Puszkę groszku, wraz z zalewą, dodajemy do sosu. Dusimy 5 min. ciągle mieszając.
    Do smaku doprawiamy solą, pieprzem.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 20 października
Uwielbiam makaron :)
Składniki
  • 500g makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łodygi selera łodygowego
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 mała puszka groszku konserwowego
  • starty parmezan
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
Składniki