Spaghetti z kurczakiem w sosie curry z mango i marynowanym imbirem

Spaghetti z kurczakiem w sosie curry z mango i marynowanym imbirem
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Witajcie Kochani! Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na danie, które oczarowało mnie swoim smakiem. Połączenie tych składników wprowadza moje kubki smakowe w prawdziwą rozkosz. Makaron spaghetti z delikatnymi polędwiczkami z kurczaka skąpanymi w lekko słodkim sosie curry z mango oraz świeże i soczyste kawałki zielonego ogórka i cukinii, doskonale współgrają ze słodkimi orzechami nerkowca oraz imbirem marynowanym w soku z czerwonych buraków. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, spróbujcie tego dania! Gorąco polecam! :D

Składniki

  • makaron spaghetti
  • 300 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 dojrzałe mango
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1/2 niewielkiej cukinii
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól do smaku
  • MARYNATA DO IMBIRU:
  • 1,5 łyżki soku z buraków
  • 1,5 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • DODATKI DO NERKOWCÓW:
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. W małej miseczce łączymy sok z buraka, ocet z czerwonego wina oraz syrop klonowy. Imbir kroimy w cienkie plasterki i wkładamy do marynaty na około 2 godziny.

  2. Polędwiczki z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki. 1 łyżkę oleju kokosowego łączymy z dwoma łyżkami wody kokosowej (z puszki) oraz 1 łyżeczką curry. Powstałą mieszanką obtaczamy kawałki polędwiczek i odstawiamy do zamarynowania.

  3. Połowę mango miksujemy z mleczkiem kokosowym (stałą częścią), 1/2 łyżeczki curry i szczyptą soli. Polędwiczki podsmażamy delikatnie na łyżce oleju kokosowego, a następnie zalewamy mango zmiksowanym z mleczkiem kokosowym i dusimy przez chwilę do zgęstnienia sosu.

  4. Cukinię, ogórka i pozostałą część mango kroimy w drobną kostkę, a orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Pod koniec prażenia dodajemy do nich łyżkę syropu klonowego i oprószamy je delikatnie solą.

  5. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy łyżką cedzakową i mieszamy w sosie z polędwiczkami, dodajemy kawałki ogórka, mango i cukinii, uprażone orzechy, posiekaną natkę pietruszki oraz zamarynowany na piękny kolor imbir.

  6. Mam nadzieję, że to danie Was również oczaruje.

Komentarze do przepisu (11)

GREGORHSPEED 28 września 2018
O tak! Wspaniałe połączenie <3 Uwielbiam mango <3
SlodkoSlodka83 28 września 2018
Pyszne połączenie
babcitereskiciasta 28 września 2018
Pyszne oryginalne danie.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • makaron spaghetti
  • 300 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 dojrzałe mango
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1/2 niewielkiej cukinii
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól do smaku
  • MARYNATA DO IMBIRU:
  • 1,5 łyżki soku z buraków
  • 1,5 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • DODATKI DO NERKOWCÓW:
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sól do smaku
Składniki