Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Spaghetti z klopsikami i sosem winnym"
Polecam.
Odsłon: 469
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 184
Polecam.
Odsłon: 469
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 184
Składniki
Mięso: na klopsiki wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kuleczki. Obsmażamy na rozgrzanej oliwie. Zdejmujemy z patelni.
Sos: Do pozostałej na patelni oliwy dodajemy łyżkę świeżej oliwy. Podgrzewamy, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy.
Cebulę i czosnek zalewamy winem, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Do sosu wkładamy klopsiki. Dusimy 30 minut na bardzo małym ogniu. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według porady na opakowaniu, na pół miękko. Podajemy z klopsikami i sosem. Danie można dodatkowo posypać tartym parmezanem.
Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji około 3,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 147 kcal Białko 13 g/Tłuszcz 8,9 g/Węglowodany 6 gŹródło: Rewia