Spaghetti z klopsikami

Spaghetti z klopsikami
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: basiliana
Delikatne pulpeciki i aromatyczny, gęsty sos doskonale komponują się z makaronem.

Składniki

  • Klopsiki:
  • Mięso mielone wieprzowe - 500 g
  • Bułka tarta - 4 łyżki
  • Mąka pszenna - 4 łyżki
  • Jajo kurze - 1 szt
  • Bułka kajzerka - 1 sztuka
  • Sos:
  • Pomidory w puszce - 2 puszki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
  • Dodatkowo:
  • Makaron spaghetti - 400 g
  • Parmezan tarty - 2 łyżki
  • Natka pietruszki posiekana - 2 łyżki
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Klopsiki:
    Bułkę moczymy przez chwilę w wodzie, odciskamy i dokładnie rozdrabniamy w mikserze lub przeciskamy przez praskę/maszynkę do mięsa. Dodajemy mięso mielone, jajko, 4 łyżki bułki tartej, 1 łyżkę mąki, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy klopsiki, obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.

  2. Sos:
    W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażamy. Dodajemy pomidory i dusimy przez kilka minut. Gdy pomidory zmiękną dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zioła i mieszamy. Następnie do sosu wkładamy pulpeciki i dusimy przez kilka minut na niewielkim ogniu.

  3. Podanie:
    Ugotowany makaron układamy na talerzach, dodajemy sos z pulpecikami i posypujemy startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (16)

fafiatko 05 lipca 2018
Idealny makaron z pulpecikami!
SlodkoSlodka83 05 lipca 2018
Co za pyszota,smaka mi na robiłaś :-)
bryssska 05 lipca 2018
Pyszności, często robię podobne ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Klopsiki:
  • Mięso mielone wieprzowe - 500 g
  • Bułka tarta - 4 łyżki
  • Mąka pszenna - 4 łyżki
  • Jajo kurze - 1 szt
  • Bułka kajzerka - 1 sztuka
  • Sos:
  • Pomidory w puszce - 2 puszki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
  • Dodatkowo:
  • Makaron spaghetti - 400 g
  • Parmezan tarty - 2 łyżki
  • Natka pietruszki posiekana - 2 łyżki
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz
Składniki