Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Spaghetti z klopsikami"
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 54
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 61
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 54
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 61
Składniki
Natkę pietruszki opłukuję, osuszam, strzepując wodę, a następnie bardzo drobno siekam. Mięso mielone przekładam do miseczki. Wbijam do niego jajko, wsypuję bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodaję również połowę suszonej marchewki i połowę suszonej cebulki.
Mięso przyprawiam do smaku solą, mielonym pieprzem, słodką papryką w proszku oraz suszonym kminkiem. Rękoma dokładnie wyrabiam jednolitą masę. Następnie formuję z niej małe, zgrabne pulpeciki (dłonie moczę co jakiś czas w zimnej wodzie, dzięki temu masa nie klei się do rąk).
Do rondelka wlewam bulion, podgrzewam. Dodaję do niego pomidory z puszki (razem z zalewą). Wszystko blenduję. Dodaję pozostałe suszone warzywa: marchewkę i cebulę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sos zagotowuję. Do wrzącego wkładam przygotowane pulpeciki. Duszę ok. 10 min od czasu wypłynięcia.
W dużym garnku zagotowuję posoloną wodę. Do wrzącej wkładam makaron. Gdy zmięknie i opadnie na dno, mieszam łyżką, następnie zmniejszam ogień i gotję spaghetti na półmiękko (ok. 8 min). Gotowy makaron odcedzam i od razu rozkładam porcje na talerze. Na to wykładam pulpeciki i wszystko polewam pomidorowym sosem.Źródło: Tina