Spaghetti z jarmużowym pesto i grillowanym kurczakiem

Spaghetti z jarmużowym pesto i grillowanym kurczakiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Makarony mogłabym jeść codziennie. Zwłaszcza jeśli jest z dodatkiem pesto, które też uwielbiam. To danie jest szybkie i bardzo smaczne. Wypróbujcie a sami się przekonacie.

Składniki

  • Makaron spaghetti - 400 g
  • Filet z kurczaka - 2 pojedyncze
  • Jarmuż - 100 g
  • Migdały - 80 g - siekanych
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Rzodkiewka - 2 szt.
  • Oliwa z oliwek - 100 ml
  • Parmezan - 80 g + do posypania
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sól - do smaku
  • Pieprz - do smaku
  • Kurkuma - do smaku
  • Ostra papryka - do smaku

Przygotowanie

  1. Jarmuż myjemy w zimnej wodzie, a następnie parzymy wrzątkiem i ponownie przelewamy zimną wodą. Jeżeli mamy jarmuż z łodygami, odrywamy je - ja poszłam na łatwiznę i kupiłam już bez łodyg, w kawałkach. Liście miksujemy blenderem razem z migdałami, obranymi ząbkami czosnku, pokrojoną na kawałki rzodkiewką, sokiem z cytryny i 80 g parmezanu. Stopniowo dolewamy 100 ml oliwy z oliwek. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  2. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie.

    Umyte i osuszone filety z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i kurkumą i pieczemy na patelni grillowej.

    Pesto mieszamy z ugotowanym makaronem, wykładamy na talerz, układamy grillowanego kurczaka i posypujemy tartym parmezanem.

Składniki
  • Makaron spaghetti - 400 g
  • Filet z kurczaka - 2 pojedyncze
  • Jarmuż - 100 g
  • Migdały - 80 g - siekanych
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Rzodkiewka - 2 szt.
  • Oliwa z oliwek - 100 ml
  • Parmezan - 80 g + do posypania
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sól - do smaku
  • Pieprz - do smaku
  • Kurkuma - do smaku
  • Ostra papryka - do smaku
Składniki