Spaghetti z dynią i krewetkami

Spaghetti z dynią i krewetkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Spaghetti Zucca e gamberetti.

Składniki

  • 350 g spaghetti
  • 300 g dyni
  • 200 g krewetek
  • pół cebuli
  • mielone chili do smaku
  • posiekana natka pietruszki
  • pół filiżanki białego wina
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • starty parmezan

Przygotowanie

  1. Dynię obrałem, usunąłem pestki. Pokroiłem w drobna kostkę.

    Cebulę drobno posiekałem, obsmażyłem wraz z chili na patelni, na 4 łyżkach oliwy z oliwek.
    Dodałem dynię, smażyłem 5 minut.

    Krewetki wyjąłem ze skorupek, wrzuciłem na patelnię. Zdeklasowałem winem, doprawiłem sola i pieprzem. Gotowałem na silnym ogniu, aż wino zaczęło parować.

    We wrzącej, osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente. Odcedziłem i przełożyłem na patelnię. Potrząsnąłem, podałem posypany Pietuszką i startym parmezanem.

Komentarze do przepisu (4)

bellamozzarella 04 grudnia 2016
aaaa....też wszystko co kocham jeść...;-))) i gambasy :-) mniammm
izek 04 grudnia 2016
To danie wygląda tak mega apetycznie, że pomimo tego, że nie lubię krewetek, to skusiłabym się na porcję ;)
GREGORHSPEED 04 grudnia 2016
Rewelacyjne smaki...próbowałem przestać jeść, ale to takie pyszne było <3 a krewetki... <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 350 g spaghetti
  • 300 g dyni
  • 200 g krewetek
  • pół cebuli
  • mielone chili do smaku
  • posiekana natka pietruszki
  • pół filiżanki białego wina
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • starty parmezan
Składniki