Spaghetti z czosnkiem i chili

Spaghetti z czosnkiem i chili
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Kuchnia włoska ma to do siebie ,że pomimo minimalnej ilości składników wydobywa z potrawy kwintesencję smaku. Jest też tak przy tym spaghetti. Lekko czosnkowo-maślany smak połączony z niezwykłym ,świeżym aromatem natki pietruszki ,podbity ostrością chili. Polecamy wielbicielom makaronu ,włoskiej kuchni i koneserom dobrego smaku.

Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 papryczki chili
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 g bułki tartej
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą).

    W czasie gdy gotujemy makaron na patelni podgrzewamy połowę oliwy z masłem. Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek ,posiekane chili oraz bułkę tartą. Smażymy na rumiano.

  2. Do garnka przekładamy gorący makaron ,bułkę tartą ,posiekaną natkę ,startą skórkę z cytryny i resztę oliwy. Dokładnie mieszamy ,podajemy od razu.

Komentarze do przepisu (4)

Ewaaa 19 lutego 2015
siła prostoty i maksimum smaku, to jest TO !
BEATA1978 20 lutego 2015
moje smaki :)
anna-martyka-3 20 lutego 2015
mmmmm kilka składników i można wyczarować takie danie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 papryczki chili
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 g bułki tartej
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
Składniki