Spaghetti z cukinii à la carbonara

Spaghetti z cukinii à la carbonara
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny, moze zadowolic nie tylko zwolenników diety rozdzielnej.

Składniki

  • 3 duże cukinie
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 5-6 grubych plastrów wędzonego bekonu
  • 1 żółtko
  • śmietana
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo starty parmezan lub cienkie plasterki

Przygotowanie

  1. Szalotke i czosnek drobno posiekac, bekon pokroic w waskie paski, Najpierw usmazyc szalotke z czosnkiem na masle, potem dodac bekon i smazyc 3-4 min. az bedzie chrupiacy.
    Dodac troche wody i dusic dalsze 5 min.
    Zóltko roztrzepac ze smietana, powoli dodawac do bekonu i zagrzac, ale juz nie gotowac.

  2. Odciac obydwa konce cukini, pokroic wzdluz w cienkie paski.
    W zaleznosci od grubosci pasków blanszowac 30-60 sekund, odcedzic, pokroic paski na waskie "nitki", nalozyc na talerz i polac sosem.

  3. Podawac posypane swiezo startym parmezanem albo platkami parmezanu.

Komentarze do przepisu (7)

aaasikkk 22 czerwca 2014
Bardzo smaczna wersja spaghetti bez makaronu :) Ciekawa propozycja na letni obiad.
Konto usunięte 22 czerwca 2014
super przepis,jutro będzie na obiad:)
BEATA1978 22 czerwca 2014
Pyszności.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 duże cukinie
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 5-6 grubych plastrów wędzonego bekonu
  • 1 żółtko
  • śmietana
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo starty parmezan lub cienkie plasterki
Składniki