Spaghetti z botwinką

Spaghetti z botwinką
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Kolejne, trafne połączenie kuchni polskiej i włoskiej. Delikatny smak botwiny, otulony włoskimi smakami <3

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść orzechów piniowych
  • 40 g startego parmezanu (do pesto)
  • 100 ml oliwy
  • listki majeranku (1 łyżka)
  • parmezan
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.

    Botwinę myjemy (bez buraków), osuszamy i kroimy.

    Czosnek siekamy.

    Orzechy prażymy na suchej patelni.

    Botwinę, ser, czosnek, orzechy, liście majeranku, oliwę, przekładamy do blendera, miksujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Do makaronu dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Podajemy ze startym parmezanem.

Komentarze do przepisu (18)

babcitereskiciasta 07 czerwca 2018
To musi być pyszne,samo zdrowie.:)
Obserwator 07 czerwca 2018
Ale to było smaczne
fafiatko 07 czerwca 2018
Ciekawe!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść orzechów piniowych
  • 40 g startego parmezanu (do pesto)
  • 100 ml oliwy
  • listki majeranku (1 łyżka)
  • parmezan
  • sól, pieprz
Składniki