Spaghetti z boczniakami w kozim sosie

Spaghetti z boczniakami w kozim sosie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszna propozycja na smaczny, szybki obiad.

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 100 g słoniny wędzonej
  • 250 g boczniaków
  • 100 g twarogowego sera koziego
  • 150 ml jogurtu koziego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Słoninę kroimy w kostkę. Na dużej patelni wytapiamy tłuszcz.
    Boczniaki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki.
    Cebulę siekamy.
    Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Ser kroimy w kostkę, dodajemy do jogurtu, mieszamy.

    Gdy tłuszcz się wytopi, dodajemy boczniaki, marchew i smażymy przez 10 min, cały czas mieszając.
    Następnie dodajemy cebulę, chwilę podsmażamy, aż cebula stanie się szklista, zmniejszamy płomień. Dodajemy jogurt wymieszany z kozim serem oraz lubczyk. Dusimy pod przykryciem (na niewielkim ogniu) przez 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Do sosu dodajemy makaron, dokładnie łączymy.
    Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze do przepisu (5)

Obserwator 10 stycznia 2019
Oj pysznie było :)
Futka 10 stycznia 2019
Cudowne! <3 Moje smaki :) Pycha! :)
Kate85 11 stycznia 2019
To musi być pyszne :) Koniecznie do notesika :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 100 g słoniny wędzonej
  • 250 g boczniaków
  • 100 g twarogowego sera koziego
  • 150 ml jogurtu koziego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
Składniki