Spaghetti z bazyliowo-pietruszkowym pesto

Spaghetti z bazyliowo-pietruszkowym pesto
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
...pyszny ,ziołowy ,szybki ,tani ,aromatyczny ,zdrowy i takie tam... :) Polecam

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti (u mnie Barilla)
  • 100 g orzechów pecan
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
  • por
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 10 zielonych oliwek
  • sporo świeżej bazylii
  • pęczek natki pietruszki
  • kostka ziołowa tymianek-bazylia (można użyć suszonych-po łyżce)
  • sól ,świeżo mielony pieprz kolorowy
  • parmezan

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (duża ilość wody ze sporą ilością soli).

    Natkę ,bazylię ,orzechy ,oliwki ,czosnek ,ziołową kostkę ,marynowany pieprz ,oliwę .zioła prowansalskie blendujemy na jednolitą masę ( u mnie trochę bardziej strukturalnie) ,doprawiamy solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

    Ugotowany makaron odcedzamy (ale nie w durszlaku) ,zostawiamy trochę wody i dajemy na palnik (mały ogień) ,po czym wrzucamy pesto z bendera ,mieszamy dokładnie i chwilę smażymy.

    Na osobnej patelni podsmażamy pokrojonego w piórka pora.

    Na talerz wykładamy spaghetti z pesto ,na wierzch wrzucamy pora i posypujemy startym parmezanem. Podajemy na ciepło.

Komentarze do przepisu (8)

oldfork 04 maja 2014
pycha
Konto usunięte 04 maja 2014
pyszne,szybkie jedzonko:)
Pychotka, uwielbiam takie dania:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g makaronu spaghetti (u mnie Barilla)
  • 100 g orzechów pecan
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
  • por
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 10 zielonych oliwek
  • sporo świeżej bazylii
  • pęczek natki pietruszki
  • kostka ziołowa tymianek-bazylia (można użyć suszonych-po łyżce)
  • sól ,świeżo mielony pieprz kolorowy
  • parmezan
Składniki