spaghetti w sosie śmietanowym z awokado

spaghetti w sosie śmietanowym z awokado
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
trochę odmieniona wersja spaghetti carbonara, wzbogacona o awokado - zamiast jaj

Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 300 g wędzonego boczku
  • 450 g dojrzałego awokado
  • 150 ml śmietany 36%
  • 150 ml śmietany 18%
  • 120 g parmezanu /lub sera zastępczego/
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki
  • 1 cytryna /sok i skórka/
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. W garnku gotuję wodę na makaron.

    Boczek kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę. Smażę mięso .

    Do miski wlewam obie śmietany. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, cytrynę solę i pieprzę. Awokado przekrawam i łyżeczką wyjmuję miąższ. Dodaję do śmietan. Blenduję na gładką masę.
    Ser ścieram i mieszam z sosem. Dodaję porwaną natkę. Odstawiam na bok.

    Gotującą się wodę solę. Wrzucam makaron i gotuję 7 minut.
    Odcedzam, zostawiając szklankę wody z gotowania. Od razu dodaję do smażącego się boczku. Mieszam intensywnie. Przelewam sos śmietanowy i mieszam. Dolewam wody makaronowej /dla uzyskania ulubionej konsystencji/.

Komentarze do przepisu (1)

BEATA1978 19 października 2014
Ciekawe połączenie smaków. Wygląda bardzo apetycznie.
Składniki
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 300 g wędzonego boczku
  • 450 g dojrzałego awokado
  • 150 ml śmietany 36%
  • 150 ml śmietany 18%
  • 120 g parmezanu /lub sera zastępczego/
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki
  • 1 cytryna /sok i skórka/
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz
  • sól
Składniki