Spaghetti w mięsie mielonym

Spaghetti w mięsie mielonym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Spaghetti i mięso mielone dobrze komponują się nie tylko w klasycznym bolognese. Mój przepis pokazuje, jak ciekawie można połączyć te dwa składniki a wtedy to danie nie tylko smakuje doskonale, ale też wygląda interesująco.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka chili w proszku
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki papryki
  • sól, pieprz
  • 300 g spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 300 ml czerwonego wina
  • 600 ml sosu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g startego sera mozzarella

Przygotowanie

  1. Dodac do miesa mielonego przyprawy i wszystko wymieszac.
    Podzielic mięso i spaghetti na 4 porcje, nastepnie uformowac mieso wokól surowego makaronu tak, aby makaron wystawal z przodu iz tylu. Pokroic drobno cebule, czosnek i papryke. W duzym naczyniu zaroodpornym obsmazyc na oliwie makaron z miesem ze wszystkich stron.

  2. Nastepnie dodac cebule, warzywa i czosnek, calosc zalac czerwonym winem i sosem pomidorowym i posypac serem. Wlozyc naczynie do piekarnika i piec w termoobiegu w temp.180° C ok. 30 minut.

  3. W ciagu niecalej godziny mozemy przygotowac obiad lub ciepla kolacje, przy czym zamiast papryki mozna równiez uzyc cukinii, marchwi albo innych warzyw.
    Podawac z ulubionymi dodatkami np. zielona salata lub bez niczego.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 04 listopada 2020
Super:)
fafiatko 04 listopada 2020
Ale pomyslowe i swietnie doprawione danie!
KORAL 04 listopada 2020
Smaczne danie. Kiedyś córce robiłam parówki ze spaghetti a tu proszę danie z wyższej półki :) Gratuluję... Czytaj całość »
Smaczne danie. Kiedyś córce robiłam parówki ze spaghetti a tu proszę danie z wyższej półki :) Gratuluję pomysłu.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka chili w proszku
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki papryki
  • sól, pieprz
  • 300 g spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 300 ml czerwonego wina
  • 600 ml sosu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g startego sera mozzarella
Składniki