Spaghetti cukiniowe z boczkiem i papryką

Spaghetti cukiniowe z boczkiem i papryką
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Propozycja obiadowo-kolacyjna: makaron przygotowany z cienko pokrojonej cukinii podany z boczkiem i papryką. Mało wyrazisty smak cukinii został podkreślony czosnkiem i harissą.

Składniki

  • cukinia 1 szt duża
  • papryka czerwona 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • boczek lub wędzonka 15-20 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • harissa do smaku

Przygotowanie

  1. Boczek lub wędzonkę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy do czasu aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i mieszając podsmażamy 1-2 min pilnując by się nie przypalił. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Dusimy razem z boczkiem 2-3 min. Na koniec dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki cukinię. Całość doprawiamy solą, pieprzem i harissą i mieszając dusimy do czasu uzyskania odpowiedniej miękkości. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 06 października
Chetnie bym zjadla takie polacznie ulubionych jesiennych warzyw z nuta ostrosci!
ErJot 10 października
Polecam:) Dziękuję:)
Składniki
  • cukinia 1 szt duża
  • papryka czerwona 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • boczek lub wędzonka 15-20 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • harissa do smaku
Składniki