Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Spaghetti carbonara"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5178
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 45
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5178
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 45
Składniki
Boczek pokrój w niewielką kostkę i wrzuć go na rozgrzaną patelnię. Podsmaż na małym ogniu przez kilka minut, aż ładnie się zarumieni. Następnie dodaj starty czosnek oraz pokrojoną cebulę. Całość smaż jeszcze przez kilkanaście sekund i odstaw.
Jajka sparz wrzątkiem i wbij je do głębokiej miski. Dopraw solą i roztrzep widelcem. Następnie wlej śmietanę i wsyp parmezan. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Sos odstaw w ciepłe miejsce.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na patelnię z boczkiem wlej masę śmietanowo--jajeczną. Połącz ją z makaronem i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Wyłóż na talerze, posyp szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.Źródło: Na żywo