Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Spaghetti carbonara jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania daniem pochodzącym z kuchni włoskiej. Danie jest bardzo sycące i po jego zjedzeniu nikt głodny na pewno nie będzie.

Składniki

  • Makaron spaghetti z mąki semolina 200 g
  • Boczek tradycyjnie wędzony 150 g
  • Ser parmezan lub grana padano 80 g
  • Żółtka jaja kurzego 2 szt.
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Śmietana 30% 100 ml (opcjonalnie)
  • Czosnek 1 ząbek
  • Pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku
  • Składniki na 2 porcje.

Przygotowanie

  1. Boczek pokroić w drobną kostkę lub cieniutkie słupki i podsmażyć na oliwie do chrupkości, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.

  2. Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu stosuję zasadę, że na każde 100 g makaronu daję litr wody. Po ugotowaniu makaronu zachować 50 ml wody, w której się on gotował.

  3. Żółtka wymieszać ze śmietaną i startym na średnich oczkach tarki serem

  4. Do podsmażonego boczku dodać makaron, wymieszać i chwilę smażyć na małej mocy palnika, następnie dodać rozmieszane jajka ze śmietaną i serem. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać wodę po gotowaniu makaronu i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron. Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Makaronu zbyt długo nie trzymać na patelni, gdyż będzie zbyt miękki.

  5. PS.
    Ostatnio odkryłam w przyzwoitej cenie polski ser długodojrzewający Jantar, który świetnie do tego dania pasuje.

Składniki
  • Makaron spaghetti z mąki semolina 200 g
  • Boczek tradycyjnie wędzony 150 g
  • Ser parmezan lub grana padano 80 g
  • Żółtka jaja kurzego 2 szt.
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Śmietana 30% 100 ml (opcjonalnie)
  • Czosnek 1 ząbek
  • Pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku
  • Składniki na 2 porcje.
Składniki