Spaghetti Carbonara

Przepis dnia 2015-07-25
Spaghetti Carbonara
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Anka1803
Przepyszna Carbonara, polecam bardzo ;)

Składniki

  • o,5 kg wędzonego boczku
  • 10 dag sera Gran Moravia
  • 300 ml kremówki 30 %
  • 3 żółtka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • bazylia do smaku
  • makaron typu spaghetti

Przygotowanie

  1. Boczek obrać ze skóry i pokroić na małą kosteczkę. Przełożyć na patelnie i podsmażyć.

  2. W między czasie obrać cebulę i skroić ją w pióra. Gdy boczek będzie już gotowy przełożyć go do miseczki (bez tłuszczu) a na patelnię przełożyć cebulę i ją usmażyć. Następnie do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

  3. W miseczce rozmieszać żółtka z 150 ml kremówki i połową startego sera, odłożyć.

  4. Na patelnię wylać resztę kremówki i dodać podsmażony boczek, całość dusić przez około 5 minut.

  5. Następnie dodać roztrzepane z kremówką i serem żółtka, przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i dusić do czasu zgęstnienia sosu.

  6. Makaron typu spaghetti ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Sos połączyć z makaronem, dokładnie wymieszać i podgrzać.

  7. Gotowe danie posypać startym serem.

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 15 lipca 2015
Pyszny makaron <3
magdawaw 22 czerwca 2018
Próbowałam zrobić ten przepis na wzór makaronu carbonara z restauracji Bistro Wiejska, ale niestety jest nie do... Czytaj całość »
Próbowałam zrobić ten przepis na wzór makaronu carbonara z restauracji Bistro Wiejska, ale niestety jest nie do podrobienia :D
Wyszło smaczne ale o dwie klasy gorsze niż te, które jadam w Bistro :).
Przepis fajny ;)
Pozdrawiam
Składniki
  • o,5 kg wędzonego boczku
  • 10 dag sera Gran Moravia
  • 300 ml kremówki 30 %
  • 3 żółtka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • bazylia do smaku
  • makaron typu spaghetti
Składniki