Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spaghetti bolognese dla trochę bardziej wybrednych.
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 15
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 33
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 15
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 33
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 34
Składniki
Spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie bez oliwy – jeśli dodacie oliwy, sos nie będzie dobrze przylegał makaronu ! Z tego samego powodu nie przelewajcie go również zimną wodą po ugotowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mielone mięso, smażymy 5-7 minut na średnim ogniu. Zlewamy oliwę z patelni, doprawiamy mięso solą, pieprzem i mieszanką ziołową do spaghetti, dokładnie mieszamy. Sos w proszku do spaghetti bolognese rozprowadzamy w 300 ml wody (a nie w 250 ml jak jest podane na opakowaniu), wlewamy do usmażonego mięsa, dusimy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie na maśle podsmażamy pokrojone na kawałki pieczarki. Ze sparzonych pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy je na ćwiartki, wykrawamy pestki, a pozostały miąższ kroimy w grubą kostkę. Do uduszonego mięsa wrzucamy podsmażone pieczarki i pokrojone pomidory, mieszamy, podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty, żeby składniki równo się podgrzały. Do sosu dodajemy ugotowany makaron, chwilę podgrzewamy na patelni, dokładnie mieszamy, wykładamy na talerze, posypujemy odrobiną posiekanego szczypiorku i parmezanem lub innym startym żółtym serem. Doskonale smakuje z czerwonym półwytrawnym winem. Smacznego !