Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, olej rozgrzać na patelni lub w garnku. Wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek, chwilę razem przesmażać.
Mięso wyjąć z opakowania i - żeby się łatwiej potem rozdrabniało - pokroić na desce wzdłuż i wszerz, wrzucić na patelnię, smażyć często mieszając.
Powinno się ściąć, trzeba je łyżką rozdrabniać na mniejsze kawałki. Posolić mocno i popieprzyć do smaku. Dodać wraz z sokiem pokrojone lub roztarte w palcach (bez gniazd nasiennych) pomidory z puszki . Doprawić pozostałymi przyprawami i cukrem, dołożyć przecier pomidorowy.
Dusić na wolnym ogniu, aż pomidory odparują - sami zdecydujcie, jak długo, czy ma być trochę płynu, czy tylko mocno zredukowany sos.
Podczas dochodzenia sosu zagotować wodę z solą i 1 łyżką oleju, wrzucić makaron i ugotować al dente; odcedzić.
Zetrzeć ser na tarce o najdrobniejszych oczkach. Na talerze nakładać porcję makaronu, na to sos i starty żółty ser. Dekorować świeżymi listkami bazylii.